|
Radoslav Blaško

FOTO+HLASY: Bystrický výber prehral na úvod Niké Superligy v derby so Zvolenom

BAN

Umelá tráva v zrekonštruovanom areáli na Štiavničkách hostila vo štvrtok 4. novembra vo večerných hodinách 1. kolo východnej skupiny Niké Superligy. V najvyššej slovenskej súťaži v malom futbale sa premiérovo predstavil aj banskobystrický výber, ktorý si na úvod sezóny zmeral sily v derby so Zvolenom. Z prvého hracieho dňa vám prinášame aj bohatú fotogalériu a pozápasové vyjadrenia.

Novozložený káder Banskej Bystrice tvoria najmä hráči hrajúci 1. ligu malého futbalu v Banskej Bystrici. Niektorí z nich zároveň pôsobia aj v tíme MIBA Ridop Banská Bystrica, ktorý je účastníkom najvyššej slovenskej súťaže vo futsale. Na strane Zvolena zas viacerí hráči striedajú zápasy vo zvolenských a bystrických súťažiach v malom futbale. Banskobystrické mužstvo sa muselo vysporiadať aj s tým, že zatiaľ čo v Banskej Bystrici sa hrá malý futbal so štyrmi hráčmi v poli, v ostatných ligách na Slovensku a aj v tej najvyššej má tím v poli o jedného hráča viac.

Skóre stretnutia s výkopom o 20.45 h sa menilo už v prvej minúte, kedy sa do šance dostal Dominik Eperješi, ktorý ešte z prvej strely brankára Pavla Pecha neprekonal, no z dorážky už poslal Zvolen do vedenia 0:1. Krátko na to sa na opačnej strane ihriska po dlhom nákope brankára Pecha ocitol s loptou pred bránou Andrej Glemba, ktorý však bol už blízko pri Högerovi a brankára Zvolena neobstrelil. V 4. minúte zas po prienikovej prihrávke od Lukáša Rišu zakončoval pred bránou hostí Jakub Tóth, ale Höger vytesnil loptu na roh.

V 17. minúte zaujala strela z osi ihriska v podaní Samuela Ternuščáka, ktorá tesne minula ľavú žrď zvolenskej brány. O niekoľko desiatok sekúnd obrana hostí nepokryla pri rohovom kope Glembu, ktorý sám pred bránou trafil len Högera. V záverečnej časti prvého polčasu ešte Michal Čief trafil pravú tyč po výbornej prihrávke Martina Kovlacika a krátko na to Glemba po obhodení brankára hostí netrafil odkrytú bránu. Bystričanom sa tak do prestávky vyrovnať nepodarilo.

Do druhého polčasu vystriedal Pecha v bráne domácich Michal Greško, ktorý po prvýkrát inkasoval v 34. minúte, kedy sa z priameho kopu gólovo presadil Vladimír Bobor - 0:2. V 35. minúte rozvlnil sieť na dvakrát kapitán Banskej Bystrice Peter Vajda, ktorý si však pomohol rukou, a gól tak neplatil. V závere zápasu sa Bystričania, hrajúci vo fialových dresoch, odhodlali k hre bez brankára, no znížiť sa im nepodarilo. Naopak, v 49. minúte zvýšil na konečných 0:3 po prihrávke z pravej strany Adrian Šanta. V derby tak uspel Zvolen. Fotogalériu z tohto duelu nájdete pod článkom.

Rastislav Kollár, tréner Banskej Bystrice: "Je to určite sklamanie. Nečakali sme, že to bude taká výsledkovo jednoznačná prehra. Doplatili sme na rýchly gól súpera a potom sme nepremenili príležitosti, ktoré sme mali. Na našej hre ešte vidno, že nie sme úplní špecialisti na tento malý futbal, pretože mixujeme futsal s veľkým futbalom. Do ďalších zápasov musíme zlepšiť komunikáciu v obrannej fáze hry a obranné herné kombinácie. Na základe toho sa bude dať potom viac vyťažiť v útočnej fáze."

Peter Vajda, kapitán Banskej Bystrice: "Dnešný zápas sme prehrali, takže pozitívne ho nehodnotím. Prehrali sme ho po školáckych chybách. Futbal je o chybách, takže my sme dnešný zápas prehrali. Zlepšiť treba možno koncentráciu a takisto to, že súper nás nemôže v strede ihriska obchádzať jednoduchou narážačkou. Na to si musíme dať pozor. Myslím si, že kvalita na našej strane je, takže tá sa určite prejaví v ďalšom kole. Čo sa týka podmienok, tá umelá tráva je super, takisto všetko ostatné bolo na vysokej úrovni."

Michal Čief, hráč Banskej Bystrice: "Bolo cítiť, že to bolo derby. Zo začiatku to bolo opatrné, ale potom sa zápas rozbehol, tempo bolo dobré na oboch stranách. Trošku sa pritvrdzovalo, boli tam nejaké provokácie. Ale to k tomu patrí a bol to slušný férový zápas. Čo sa týka zápasu, mali sme pred ním len dva tréningy, na ktorých sme iba hrali. Niektorých chalanov som poznal len z videnia z bystrickej "miniligy". Takže sa musíme ešte zohrať, možno nájsť správne posty, nájsť tomu systém. Bolo vidno, že Zvolenčania to hrávajú, aj keď majú obmenený káder oproti minulej sezóne. Oni hrávajú "miniligu" vo áte 5+1, my vo áte 4+1. Súper vedel hrať aj s brankárom, mali tam naučené situácie. Čo sa týka povrchu, lopta trošku kĺzala, ale inak je to výborná nová umelá tráva, dobre sa tu hrá."

Samuel Ternuščák, hráč Banskej Bystrice: "Tak dnešný zápas nebol z našej strany najlepší. Bolo vidno, že sme ešte nezohratí, pretože máme za sebou ešte len dva tréningy, aj keď členovia realizačného tímu vytvorili fantastické podmienky, aj tréner je vynikajúci. Bolo vidieť, že Zvolen už hrá túto súťaž nejaký ten rok a my sme nastúpili ešte len do prvého zápasu. Bol tam cítiť rozdiel oproti bystrickým súťažiam. Všetci sme zvyknutí, že hráme štyria v poli. Teraz sme piati, čiže to bolo pre všetkých niečo nové."

Jakub Tóth, hráč Banskej Bystrice: "Určite nás budú mrzieť nevyužité šance, ktoré sme mali. Dá sa povedať, že Zvolen dal gól takmer z každej strely na bránu. Škoda, ešte sa zohrávame. Myslím si, že na pohľad to nebolo také zlé. Ešte nájsť dákeho strelca, alebo sa dakomu zložiť na tie "strelky". Ku koncu zápasu už bolo cítiť, že je to derby. Bola tam nervozita, chceli sme sa na nich dotiahnuť."

Peter Králik, prezident Slovenského zväzu malého futbalu: "Prvé kolo východnej skupiny Niké Superligy v Banskej Bystrici hodnotím veľmi pozitívne. Konečne sme po tom dlhom lete začali sezónu. Tie tímy, ktoré sa dnes predstavili, ukázali, že sú kvalitné a boli pripravené. Je tu nádherný areál, kvalitná umelá tráva, kvalitné osvetlenie. Takže nielen ja, ale aj hráči, tímy a realizačné štáby môžu byť spokojné. Tešíme sa na Majstrovstvá Slovenska v malom futbale v Banskej Bystrici. Sme veľmi radi, že nás predseda BBZMF Lukáš Berec oslovil a my sme túto možnosť prijali všetkými desiatimi. Lokalita je ideálna pre všetky tímy a ten areál v Radvani bude nádherný, čiže z tohto pohľadu sa máme na čo tešiť."

Niké Superliga - skupina VÝCHOD - 1. kolo - 4. 11. 2021 - UT na Štiavničkách - B. Bystrica

Banská Bystrica - Zvolen 0:3 (0:1)

Góly: 1. D. Eperješi, 34. V. Bobor, 49. A. Šanta. ŽK: 38. M. Považanec, 42. J. Tóth - 49. D. Eperješi. Rozhodovali: M. Bajči, L. Sabela, S. Cintavý

Zostava Banská Bystrica: P. Pecho (25. M. Greško) - S. Prokaj, M. Črep, A. Glemba, O. Poljovka, L. Riša, M. Kovalcik, M. Chamaj, P. Vajda, M. Čief, S. Ternuščák, M. Považanec, F. Samson (tréner - R. Kollár)

Zostava Zvolen: Höger (Pavlenda) - M. Vilhan, J. Kouřil, D. Machava, M. Bariak, Ľ. Jamnický, V. Bobor, E. Valach, R. Baran, V. Slovák, D. Eperješi, M. Hanes, A. Šanta, M. Pavlík (tréner - D. Vojtek)

Záznam zápasu Banská Bystrica - Zvolen nájdete na tomto odkaze.

Martin a Košice si body rozdelili

Ešte pred samotným derby, od 19.30 h, si zmerali sily mužstvá Košíc a Martina, ktorý je, podobne ako Banská Bystrica, nováčikom vo východnej skupine Niké Superligy. Košičania viedli po polčase najtesnejším rozdielom vďaka gólu Vilkovského. Martin v úvode druhého dejstva vyrovnal na 1:1 zásahom Lanka, no dvojnásobný šampión z Košíc išiel onedlho opäť do vedenia po presnej koncovke Korčeka. Nováčik z Martina napokon vybojoval aspoň bod, keď v 41. minúte vyrovnal na konečných 2:2 Kračmer.

Tabuľka východnej skupiny Niké Superligy po 1. kole
1Zvolen11003:0+33
2Košice10102:201
3Martin10102:201
4Prešov00000:000
5Banská Bystrica10010:3-30

Druhé kolo východnej skupiny Niké Superligy sa odohrá vo štvrtok 25. novembra, opäť v Banskej Bystrici.

Niké Superliga - skupina VÝCHOD - 1. kolo - 4. 11. 2021 - Banská Bystrica

Niké Superliga - skupina VÝCHOD - 1. kolo - 4. 11. 2021 - Banská Bystrica (Foto: Dominika Körtvélyesiová)

submenu

Tabuľka

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. GAL Galacticos 11 126:42 33
2. DRT Dream Team 11 80:67 20
3. SKA Skackavá 9 72:38 19
4. DAN 1. FC DAN 11 61:52 19
5. NEM Nemce 2012 11 59:53 18
6. GUN Gunners 11 51:56 18
7. ENZ Enzo 11 90:87 15
8. BIA Bianconeri 11 76:72 14
9. HAT Hančurka Team 10 62:58 14
10. SIM Simacek 11 44:69 13
11. NEM FC Nemce 11 87:106 10
12. IQ IQ 11 52:103 6
13. AQA Aquadux 11 36:93 3

štatistiky

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
1. NEM Ivan Varga 56 Gólov
2. DRT Ján Štubian 37 Gólov
3. GAL Filip Samson 32 Gólov
4. GAL Filip Rafanides 20 Gólov
5. ENZ Ivan Šteiniger 16 Gólov
6. DAN Stanislav Maskaľ 16 Gólov
7. ENZ Tomáš Černík 16 Gólov