|
Radoslav Blaško

Aký bol rok 2023

BAN

Na začiatku roka 2024 sme sa obzreli za tým, čo priniesol minulý rok v banskobystrickom malom futbale.


Zimná liga

Úvod aj záver roka patril Zimnej lige. V minulej sezóne bolo spomedzi deviatich tímov najlepšie Bezvetrie. V novej sezóne sa nám podarilo Zimnú ligu rozšíriť, keď v nej bojuje trinásť mužstiev v hlavnej kategórii a po novom aj päť tímov kategórii 40+.


Vo februári nás MIBA Bianconeri reprezentovali na Niké Winter Cupe, teda turnaji, ktorý môžeme označiť za zimné majstrovstvá Slovenska. Bielo-čierni obsadili v Korni 16. miesto z 24 účastníkov, keď 5 bodov v piatich zápasoch v základnej skupine na postup do play-off nestačilo.

V septembri sa zas MIBA Bianconeri, vďaka úspechu na Niké Majstrovstvách Slovenska, predstavili v Bulharsku na medzinárodnom EMF Eurocupe, kde ale v základnej skupine nezískali ani bod.


Naše výbery v Superlige

Aj v roku 2023 pôsobil v najvyššej slovenskej súťaži, Niké Superlige, aj náš výber. V minulom ročníku mu tesne ušiel postup do play-off zo skupiny Stred. V aktuálnej sezóne má banskobystrický tím na konte po troch kolách dva body, a v odvetnej časti tak zabojuje o premiérovú účasť vo vyraďovacej fáze.

Ani náš výber do 23 rokov do play-off v minulej sezóne nepostúpil. V tej aktuálnej má po prvom hracom dni jediný bod, a tak bude musieť v odvetách zabrať, ak chce postúpiť do bojov o titul.


Detská liga

V roku 2023 sa nám podarilo rozbehnúť prvý ročník Detskej ligy, a to v kategóriách  U8,U10U13. Žiaci základných škôl, ktorým sa na Magurskej darilo najviac, nás v lete reprezentovali na Detských Majstrovstvách Slovenska, ktoré hostilo práve naše mesto.


Stredoškolská liga

Okrem žiakov základných škôl si v telocvični na Magurskej zmerali sily aj študenti stredných. Pilotný ročník ovládol tím Gymnázia Andreja Sládkoviča. Druhý ročník sa už rozbehol prvými zápasmi v základných skupinách. V aktuálnej sezóne sa Stredoškolská liga rozšírila do celého kraja a vyvrcholí krajským finálovým turnajom.


Detské Majstrovstvá Slovenska 2023

Mestský mládežnícky štadión privítal v úvode júna vyše sedemsto detí, ktoré zabojovali v štyroch kategóriách o titul majstra Slovenska. Banskobystrickým školám sa na domácej pôde darilo na výbornú. Kategóriu U8 ovládla ZŠ Spojová a ZŠ Moskovská získala bronz. Kategóriu U15 vyhrala ZŠ Moskovská.


Niké MSR 2023

V úvode júla sa zas na Mestskom mládežníckom štadióne konali, opäť po roku, Niké Majstrovstvá Slovenska. Pre banskobystrický malý futbal boli mimoriadne úspešné, keď MIBA Bianconeri získali bronz a Galacticos obsadili spomedzi 48 účastníkov výborné 4. miesto.


Letné turnaje

Leto patrilo aj tradičným turnajom, ako Superpohár starostu obce Donovaly a Mareka Hamšíka,  Kamarát Cup,Strechy BB Cup či turnaj o Pohár starostky obce Nemce.


Samozrejme, opomenúť nemôžeme azda najdôležitejšie súťaže Banskobystrického zväzu malého futbalu, a to mestské ligy, ktoré každoročne hráva najviac z vás. Za top momenty jarnej časti môžeme označiť výmenu povrchu v Jakube a priamy súboj o titul v 1. lige, ktorú napokon vyhrala Skackavá. Sezónu sme v lete opäť zavŕšili oficiálnym ukončením, vyhodnotením a posedením v Ponorke. V septembri sa nám podarilo rozbehnúť novú sezónu a už sa všetci tešíme na jarnú časť.


Zimné turnaje

Záver roka 2023 patril okrem Zimnej ligy aj tradičným zimným turnajom, ktoré hostila telocvičňa na Magurskej. Uskutočnil sa tu Sásovan CupFC Salve CupBianconeri CupŠtefanský Kohút Cup.


Plány na 2024

Rok 2024 bude podobný. Pokračovať budeme v už zabehnutých projektoch, o ktorých ste si mohli prečítať vyššie. Pár viet na záver povedal predseda Banskobystrického zväzu malého futbalu Lukáš Berec: „Minulý rok bol pre BBZMF veľmi úspešný. Podarilo sa nám rozbehnúť mládežnicke súťaže, čím sme naplnili svoje ciele, ktoré sme si dali, keď sme nastúpili ako nové vedenie. Do budúcna bude pre nás dôležité, aby mládež hrávala naše súťaže. Prvýkrát sme hostili majstrovstvá Slovenska detí v malom futbale, bola to veľmi vydarená akcia a pre banskobystrické školy aj veľmi úspešná, keď sme vyhrali v dvoch kategóriách. Majstrovstvá Slovenska dospelých sme spoluzorganizovali druhý rok po sebe a vyzerá to tak, že z toho bude tradícia, nakoľko z viacerých aspektov vyhovuje práve Banská Bystrica a Mestský mládežnícky štadión v Radvani na organizáciu veľkého podujatia.“


submenu

Tabuľka

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. GAL Galacticos 14 155:53 42
2. SKA Skackavá 14 101:54 29
3. DAN 1. FC DAN 13 76:60 22
4. ENZ Enzo 13 100:89 21
5. GUN Gunners 13 60:64 21
6. DRT Dream Team 14 87:90 20
7. NEM Nemce 2012 13 71:67 19

štatistiky

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
1. DAN Stanislav Maskaľ 4 Gólov
2. DAN Miroslav Demčo 4 Gólov
3. DAN Peter Vozár 3 Gólov
4. GAL Patrik Tužinsky 3 Gólov
5. GAL Filip Samson 2 Gólov
6. NEM Erik Filipko 2 Gólov
7. DRT Ján Štubian 1 Gólov