|
Radoslav Blaško

Vianočný fodbal už po ôsmykrát spojil nadšencov na Štedrý deň

BAN

Dať si pokoj od futbalu aspoň na Štedrý deň? Pre partiu nadšencov, ktorá sa stretáva a hráva malý futbal na banskobystrických ihriskách, niečo nepredstaviteľné. Už po ôsmykrát sa stretli aj 24. decembra, aby si zahrali tradičný Vianočný fodbal, a to aj napriek tomu, že vytrvalo pršalo. Atmosféru turnaja, ktorý je v mnohom iný ako ostatné, vám priblíži aj bohatá fotogaléria.


Turnaj sa konal, ako takmer každý rok, na umelej tráve ZŠ Trieda SNP 20. Keďže v predchádzajúcich dňoch viackrát nasnežilo, organizátori museli pravidelne odhŕňať snehovú pokrývku, a to aj noc pred turnajom. Vianočný fodbal je špecifický aj tým, že hráči sa až večer pred turnajom dozvedia, s kým budú v tíme, a to vďaka losovaniu, ktoré sa vysiela aj naživo na Facebooku. Organizátori rozdeľujú 20 hráčov do výkonnostných košov, pričom v samostatnom koši sú piati brankári. V každom tíme figurovalo hneď niekoľko malofutbalistov hrajúcich súťaže BBZMF. Okrem losovania sa organizátori stretávajú v predvečer turnaja aj preto, aby navarili vianočný punč a pripravili občerstvenie pre hráčov.


Ôsmy ročník Vianočného Fodbalu zhodnotil organizátor Lukáš Dekyšský: "Tento rok sa komplikovalo usporiadanie turnaja kvôli častému sneženiu. Ihrisko sa odpratávalo už tri týždne pred Štedrým dňom. Zvládli sme to a hracia plocha bola pripravená pre 25 hráčov. Okrem toho prišli aj viacerí fanúšikovia, frajerky, kamaráti, rodinní príslušníci... Pre všetkých bolo pripravené bohaté občerstvenie v podobe koláčov, klobás, punču a čaju. Okrem víťazného tímu boli ocenení aj najlepší hráč, najlepší brankár a najlepší strelec turnaja. Medzi cenami boli aj nové lopty , ktoré nám daroval rodinný príslušník priamo z Dánska. Aj tento rok sa uskutočnil žreb deň pred turnajom, v ktorom sa každý účastník dozvedel, s kým vlastne bude v tíme. Po ňom nám ešte vypadli dvaja hráči, ktorí boli ihneď nahradení pripravenými náhradníkmi. Pozvánka sa odvíja od účasti na "našich futbaloch" počas roka a takisto sa prihliada na to, kto sa zúčastnil aj minulých ročníkov. Teší nás, že o Vianočný fodbal je každý rok väčší záujem a počet potencionálnych účastníkov a fanúšikov narastá. Tento rok bol takmer dokonalý, iba s jediným problémom, a to daždivým počasím, s ktorým sa hráči museli vysporiadať. Pre nehrajúcich bol pripravený krytý altánok."


V skupinovej fáze sa stretol každý s každým. Hralo sa systémom raz 7 minút, 4+1. Skupinu ovládla s plným počtom bodov Boca Seniors, ktorá mala po žrebe v tíme jedinú zmenu oproti minulému ročníku, a tak sme ju mohli považovať za tím, ktorý sa snažil obhájiť prvenstvo. Len s lídrom tabuľky prehrali Kazíkovci, a to vysoko hneď na úvod turnaja. Skupinová fáza vyvrcholila priamym súbojom o posledné miesto v semifinále, v ktorom Spolek Nota vyradil Salaš. V prvom semifinále si Boca Seniors poľahky poradila so Spolkom Nota. Druhý boj o finále dospel do pokutových kopov, v ktorých Kazíkovci nezačali ideálne, ale následne už pálili ostrými a potrestali zaváhania exekútorov Dúbravky.


V súboji o 3. miesto nedala Dúbravka šancu Spolku Nota. Vo finále medzi Bocou Seniors a Kazíkovcami sme sledovali iný priebeh ako v prvom vzájomnom zápase. Kazíkovci sa tentokrát súperovi vyrovnali a v poslednej minúte vyrovnali na 2:2. Možno aj vďaka penaltovým skúsenostiam zo semifinále sa zo zisku putovného pohára radovali Kazíkovci, ktorí premenili všetky penalty, zatiaľ čo v nich neinkasovali ani raz, keď ich výrazne podržal najlepší brankár turnaja Dušan Poláček. Najlepším strelcom bol Ondrej Zeleňanský a cenu pre najlepšieho hráča si odniesol Jakub Túry, obaja hrali za Bocu Seniors.


Základná skupina

Salaš - Dúbravka 2:3

Boca Seniors - Kazíkovci 6:1

Dúbravka - Spolek Nota 4:2

Kazíkovci - Salaš 7:0

Boca Seniors - Spolek Nota 3:1

Dúbravka - Kazíkovci 1:2

Salaš - Boca Seniors 1:7

Kazíkovci - Spolek Nota 2:0

Dúbravka - Boca Seniors 1:2

Spolek Nota - Salaš 6:3

Semifinále

Boca Seniors - Spolek Nota 6:3

Kazíkovci - Dúbravka 2:1 pen.

O 3. miesto

Spolek Nota - Dúbravka 2:8

Finále

Boca Seniors - Kazíkovci 2:3 pen.

Viac informácií o podstate turnaja aj komunite ako takej nájdete v článku z minulého ročníka.

Vianočný fodbal - 8. ročník - nedeľa 24.12.2023 - ZŠ Trieda SNP 20

Vianočný fodbal - 8. ročník - nedeľa 24.12.2023 - ZŠ Trieda SNP 20 (Foto: Dominika Körtvélyesiová)

submenu

Tabuľka

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. GAL Galacticos 14 155:53 42
2. SKA Skackavá 14 101:54 29
3. DAN 1. FC DAN 13 76:60 22
4. ENZ Enzo 13 100:89 21
5. GUN Gunners 13 60:64 21
6. DRT Dream Team 14 87:90 20
7. NEM Nemce 2012 13 71:67 19

štatistiky

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
1. DAN Stanislav Maskaľ 4 Gólov
2. DAN Miroslav Demčo 4 Gólov
3. DAN Peter Vozár 3 Gólov
4. GAL Patrik Tužinsky 3 Gólov
5. GAL Filip Samson 2 Gólov
6. NEM Erik Filipko 2 Gólov
7. SKA Patrik Ďurčík 1 Gólov